Denyut Kasih Medik. ;D

Baru berkesempatan habiskan baca novel nie.At first memang taktau pun pasal buku nie.Then, baca orang tulis kat status facebook yang buku nie best and ade yg penah mention kat dalam blog.Then, tetibe tergerak hati macam nak baca gak. Tajuk die pun dah macam menarik kan.(facebook and blog memang mempengaruhi)

Tajuk novel nie, Denyut Kasih Medik tulisan Dr.Farhan Hadi. Seorang doktor yang graduate dari UNIMAS. Dia juga merupakan seorang suami kepada penulis jugak iaitu Fatimah Syahra. Buku nie terbitan Telaga Biru. After habis baca, kesimpulan yang dapat dinyatakan buku nie memang best.
Buku ni mengisahkan seoarang doktor, Dr.Muslih yang baru je habis belajar and nak mulakan Housemanship(HO) die kat Hospital Selayang. Cerita nie mengisahkan bagaimana dia nak mengetengahkan syariat islam semasa die bertugas sebagai doktor nie.Pendek kata lebih kurang macam merawat sambil berdakwah la nie ;)Bukan senang nak jumpa doktor macam nie. Yang menyeimbangkan urusan dunia dan akhirat.

Dalam buku nie ade jugak pasal kenapa tak ramai doktor perempuan yang jadi pakar sakit puan.Yang ramainya lelaki.Sedangkan tu kan penyakit perempuan.Sepatutnya perempuan la ramai yang jadi pakar.Okey,tetibe timbul cita-cita dalam bidang nie.Tetibe+_+Haha..Pasal orang sakit yang kadang-kadang tak semayang.Sedangkan sakit tu tak pernah jadi penghalang untuk beribadat.*Sigh. Terasa sikit tue..;)Insaf2!!

Overall,buku nie memang best sangat.Sesuai dibaca semua.Lagi-lagi kalau mereka yang doktor atau bakal-bakal doktor.Sesuai la sangat kan.Tanggungjawab doktor nie besar.Kalau salah ke boley buat orang terbunuh taw.Haha..Tetibe teringat dulu penah gi hospital.Demam then doktor tu just letak bende yg nak tgok temperature tu kat dahi.Then,okey dah,boley kuar amik ubat.Tak check betul2 pun.Isk3..Tak semua doktor macam nie kan.

Buku nie bukanla pasal perubatan je.Tapi ade jugak pasal fiqh wanita,fiqh cinta.Tentang perhubungan sesama manusia.Memang best la..

♥Konon cita-cita nak jadi doktor..Ahaha..♥

Comments

qasih nadira said…
mcm best citer nie.sy pon kaki novel gak nie.t nak try gak la~
luvly mya said…
try..tak menyesal punya..ekeke..ye2 je ;)
iema_z said…
dh lme wo0 kite xlyn novel..
nadia said…
jalan2 jp :)
btw, knp prmpuan rmi xnk jd pkr skt puan eh? curious lh jgk
koshary said…
interesting nieh!
balik nanti kene carik nieh!=D

nanti aku nak carik isteri yang boleh tulis novel jugakla. nak jugak ada novel cite sendiri kn?heheh.

mai la join medic cik kak eyh!kalau ada question bgtau ak(tngh budget power nieh)
Nadhirah said…
tak penah tawu.]
dan dah lame tak bace novel.heehee~~
nak try lahhh
luvly mya said…
iema: kite balas dendam layan novel skrg..haha

nadia: tula pasal..taktau nape,,mostly laki yg nak jadi.

ang kucai: memang kene cari..kan bakal doktor nie..haha..haha,ade gak cita2 tulis novel sendiri eyh..bley ah beli nnt..memang nak jadi!tapi tengok rezeki la camne nie..haha..doakan

diera: should try ;)
Jannah J said…
waa,macam best je?.
nak beli ni,novel hari tu br hbs bc
novel ni mmg best...
haha~
agak terkesan dgn situasi doc yg sbenar...
Fyra Ruslan said…
sound interesting..
mcm nk cuba cr je.
thanks sharing. =)
luvly mya said…
jannah: beli2..best..haha

stradivarius: memang..totally diff ngan doc yg penah jumpe..hehe

fyra: try cari and baca..memang best! ;p

Popular Posts