Jangan mengata!

Hidup ni bagaikan roda. Kadangkala kita berada di puncak tertinggi, kadang-kadang jugak kita berada di tempat yang paling bawah sekali seprti kerak bumi okeh. Eh, hiperbola sudey. Ha, tapi betulkan. Hidup nie jugak ada pasang surut.Kadang-kadang timbul,Kadang-kadang tenggelam.
motif gamba?sebab lawa ;)

Kita hidup nie kalau boley jangan nak mengata kat orang sangat. Bukan nak kata I baik, tak pernah mengata orang. Hesh! Nobody is perfect right?But we can trying to become better kan.Mengata ni in terms that yang kita cakap pasal keburukan atau kelemahan seseorang.Ataupun mungkin perangai dia,tingkah laku die.

Kawan I pernah cakap, mak die pesan kat dia. Jangan nak mengata sangat kat orang. Sebabnya, kata-kata yang kita ucapkan tu ibarat kita meludah ke langit. Andai kata jatuh ke bumi takpe,tak kene tempias. Tapi kalau ludah tu jatuh kat muka balik,tak ke tak elok namanya.

Jangan senang-senang nak judge seseorang tu kalau kita tak kenal die sungguh.Lagi-lagi dengan perkenalan alam maya. Tak semua orang jadi diri sendiri dalam alam maya nie. Even kalau kita dah berkawan rapat bertahun lama pun, tak semua pasal diri dia kita akan faham kan?Hehe.

♥Percaya hidup nie ada hukum karma♥

Comments

fiD said…
sebab manusia semua x perfect...

yg paling penting, nasihat sesorang itu, bukan mengate =)
luvly mya said…
betul tu fid..ehehe
fathiahRAIHANA said…
mengata tmbah dosa je kan kan kan :DD
iema_z said…
haa..ni mst ad org mengata dye ni..klu x mst xkuar post ni..share nnt okeyh dear =)
Nadhirah said…
kdg2 ter'mengata'.hohoho~~
biase lah.tak sume org perfect kan kan?
joegrimjow said…
kalau nyatakan kebaikan mengata org
1 je la, puaskan hari

kalau keburukan
perghh
tidak terkira banyaknya
Mr Rulez said…
betui 2..sokong sgt2..takde punya mnsia yg smpurna..msti ader klemahan & kburukkan msg2..

*klu ludah pastu guna pyung takpe k..
juz kiddin..;)
~ Ann ~ said…
betul!! Aku sangat sokong! Jangan mengata orang kalau tak kenal siapa dia sebenar-benarnya dia.

Tp kalau termengata tu, hrmm apa leh buat.. kadang-kadang niat hanya nak berbincang.. ehekss.. :P
Fyra Ruslan said…
manusia mmg ssh nk lari bila dh 'ter
mgkin terniat mungkin x.
yeah,niat msg2. tp brusaha utk jauhkan benda tuh lbh baik. =)
Amirah Rashid said…
sape yg mengata tu youu? sini i simen sikit mulut dye. hehe :D

xpe, sabar je k. mmg org suka judge kite tnpe dye sedar yg dye tu xkenal pn kite 100%. biarkan aje k ;)
luvly mya said…
fathiah: betul sesangat tu yang.

iema: haha..nanti spill.

diera: memang,kita pun selalu je termengata.haha

jOE: puas hati pengutuk la..yang dikutuk tu sakit hati
luvly mya said…
mr rulez: hak3..idea baru..boley arr wat after nie..muahaha

ann: haha..kan..jangan judge org sesuka hati

fyrA: tulah,banyak ter2 dah

amirah: haha..yeay..tolong simen kay ;)

Popular Posts