Kahwin Muda?

Kahwin muda? Muda macam mane ye..kalau 23 ke 25 tu cukup muda tak untuk kahwin?Hurm,, biasa la tuh kan. Kenapa nak buat entry pasal kawin tetibe nie..haish! haha,, Tak-tak, i tak gatal nak menikah lagi. Muda sangat lagi you.. Hua3.. Just terfikir nak buat entry nie sebab one of my friends a.k.a schoolmate time sekolah rendah dulu baru je selamat bernikah. Haa,, awal tak kawin tu? Baru 18 okeh. ahaha..
 
hai,macam nie muda sangat la pulak.haha

Macam seriau je bila fikir pasal kahwin muda-muda sangat nie. Keh3.. Perkahwinan ni satu permulaan kepada kehidupan yang lebih bertanggungjawab. Banyak ouh tanggungjawab bila dah kahwin tu. Macam tau sangat je nie, Haha, taula sikit-sikit takat belajar bab perkahwinan kat sekolah dulu. ;). Tapi kalau nak pandang dari sudut lain, eloklah kahwin kan. Mengelakkan maksiat dan mencegah zina.Dari asyik berkepit je 24 jam baik kahwinkan je kan. Haha, jatuh hukum wajib kahwin tu. Ekeke

I tanya kat mama and abah, takpe ke eh kawin muda-muda sangat macam tu. Haha, then my parents said, bialah, da parents dorang nak kawinkan. And, its better la dari berkepit tanpa hubungan kan. And mama I cakap kalau kakak pun dah gatal sangat nak kahwin, boley je mama nak kawinkan. Anytime. Haha,, aww,, mama!! tamao! Hek3.. tak gatal pun nak kawin lagi and nak kawin ngan sape la kan. Haha, masih ade cita-cita yang ingin dikejar. Jauh lagi perjalanan hidup nie.

Tetibe rasa macam nak join group facebook nie ;) Saya UTAMAKAN PELAJARAN & KERJA , CUKUP DUIT baru Saya BERCINTA & BERKAHWIN.But seriously memang macam sriau je tengok die kahwin muda-muda sangat macam nie. Macam tak boley nak cope ngan akal. Kalau zaman dulu-dulu biasa lah kan. Paling-paling umur 18 da ade 2 3 anak.Zaman sekarang nie macam pelik je kan. Tapi, x boleh nak kata gak. Macam adik halimahton tu, bawah umur lagi pun dah nak kahwin.


Apa-apa pun harap-harap lah perkahwinan die berkekalan and mampu menghadapi segala rintangan dan cabaran perkahwinan. Darah muda tu..haha.Selamat pengantin baru. ;) Bila story kat kawan2 sekolah rendah semua tekejut.Awalnya kawen.Haha


♥Tak pernah terpikir bab kahwin lagi. Bab nak sambung belajar pun dah buat kepala pening berpusing 180 darjah.Ahaha ;)..♥


Comments

Iman said…
best jugak kawin awal. heeeee. tapi nak tunggu ada kerja dulu, baru kawin =DD
::IenaFazlyna:: said…
one of my friends kawen awal gak..abes sekolah kot.sbb sekrg umur die 22 & die dah de anak 3...Insyaallah kalo pandai manage umah tangga, xde masalh kot even kawen awal
chenta said…
hehehe..i pun taknak kawen awl..tkut dgn tanggungjwb yg bakal dipikul..lgpun nak kumpul duit dulu!
~This is ME!!~ said…
my fren yg same umor da ade anak da.. huhu.. lg seriau..
AYUE said…
kawen mude ? xsanggop ag lahh na tngong uh . berat tangungjwab uh . hee (:
nasikputeh said…
ok pe kawin awal..
syok woo..
laki bini kepale ting tong..
yelah masing2 mentah lagi..
nafsu pon..ekeke. paham2 jela kan kalo darah muda.

mama u memang sporting la.
kalo aku tnya kat mak aku, mak aku jawab dengan parang..
saya_arief said…
kawin awl bez..kowt..haha..
luvly mya said…
iman: best memang best..study first..haha.kumpul duit ;)

ienafazkyna: if macam tu okla..dah jodoh awal kan.

chenta: yesza..tanggungjawab berat tue..haha
luvly mya said…
this is me: haha..seriau2..huu~

ayue: sangat berat tau..

nasikputeh: tula pasal..haish!!haha..sporting la sangat tu..ade nada2 perli ya disitu..haha

saya_arief: keseronokan mmg ade..tapi..haha
Ery Farieha said…
kalo muda, tp da stabil keje ok je kot.
ni kalo keje makan sendri pn x cukup, susah gk.
huhuhu~
abah kate "kalo da ade calon, truskan je la kawen." die nak support la tu.
mgkn nak elakkan maksiat, itu lbh bagus :)
~~natakafisha~~ said…
wah whahhh.. suda mau kawen ka sis???
eheheheh... keje dulu...
kumpul wet manyak2 bagi kaya dulu baru kawen...
banyak nk guna wet tau.. huhuuuuuu
luvly mya said…
eryfarieha: haha..kahwin nak elakkan maksiat memang la bagus..dari terjebak ngan maksiat kan ;)

natakafisha: mane ade saya nak kwen..haha..my friend yg dah kawin tu,..cite psal die..tamao ah kawin awl2..seriau~
fuyooo . tegamam bace entry mya kali niii . ahhaa
luvly mya said…
kenapa2??kenapa tergamam mai?ehehe
iema_z said…
kalau kawen dgn dato seri dato paduka gaji 5k setiap bulan...ok la gak kot..ahahaha!
Jannah J said…
tergamam dengar kawan mya kahwin daa.

oh no,I takkan kahwin awl.Kalau kahwin ngan anak datuk ta pe la.Semua dah ada
luvly mya said…
iema: kalau camtu..haa..meh dtg meminang cepat!haha
syikinshuhaimi said…
nice entry..hehe..
slalu yg xfurther stdy yg trus keje kebykan kawin awl..
klau yg still blaja..confirm mak ayah xbg..xpe kumpul duit dulu..dah senang baru kawin..lagi baguskn..terjamin sikit..hehe

follow ur blog ;)
luvly mya said…
jannah: haha..kalau anak datuk..no hal..ekeke

syikin: haha..memang..my fren tu belaja pun da nak tak nak kot..hee~stuju ngan u..

thanx sudi follow ;)
lorh..i thought u yang nk kawen..kih3..;)
luvly mya said…
nonsene la ayem..too young la..haha ;)
lunasayang. said…
lapan belas. woot, hebatt.
haha. siapakah? bagus betul.
luvly mya said…
luna: haha..nak tau sape..syuhada ngan akmal ismail..ingat lagi tak diorang?
lunasayang. said…
akmal ismail egt la. syuhada ta egt. dorg na kawen eehhh? wahhh.
luvly mya said…
luna: tak ingat ey syuhada..haha..same je skola kita tu...bukan nak kawen..da kawen pown..hua3..aku ade siap gamba2 kawin dorg ;)
Amirah Rashid said…
kawen muda best kot. dpt ank ramai. hihi :D xde la. gurau je. tp kdg2 rse mcm susah jgk kawen awal. sbb kite still xreti bab2 rmh tgga ni kan :)
luvly mya said…
amirah: kalau fikir keseronokan memang best la kan..tanggungjawab tu..adoyai..tak terfikir rasanya nk kawen awal,

Popular Posts