Kisahku belajar memandu

Phew~what a long time tak update blog purple nie. Update pun entry sedey2 je kan. So, dah masuk bulan april nie nak bagi mood happy2 saje and nak update kerap-kerap balik macam dulu. Even update yang crap pun. Okeyh, berbalik kepada tajuk, ahha,, nak story mory pasal belajar driving. Punyalah lama nak tunggu dapat belajar sebab jadual packed! Desak2 jugak abang tu sebab kata tak lama dah nie nak sambung belajar.Ehehe, sedangkan nak belaja mana pun tataw ag.

I baru belajar 3 kali bersamaan dengan 6 jam. Memang before nie tak penah langsung nak try-try driving sendiri suh my mom ajar ke, sebab die tak penah nak bagi. Instead of sayang anak, sayang kereta katanya. So, macam berdebar2 jugakla nak belajar dengan cikgu driving tu. Konon2 takut kene marah la apelah sebab ingat macam hey, susah gile nak bawak kereta nie. Haha..but not really la.

auw..comey ah kete nie

Day 1: Otw dari rumah ke driving centre,pakcik yang bawak. Pastu die suh i try pulak. Belajar menggerakkan kereta and menggunakan kaki untuk tekan clutch,break,gear and minyak. Ok! Senang je. Kunon la kan. Ahaha..tetibe die suh terus drive ke jalan besar. I macam, what? baru 10 minit belajar. Berani pakcik nie nak suh aku drive jalan besar. Haha, turutkan jela. And everything going out smoothly. Tipulah kata kalau tak de mati2 enjin kan? Sebabnya tak boley nak balance kan pengunaan kaki untuk minyak,clutch n etc.

Lepastue,terus pakcik tu ajar naik bukit. Punya lah tekun denga apa pakcik tu ajar sebab takut gile tengok kereta depan meluncur kebelakang. Haha, time sampai kat atas2 bukit tue. Memang gelabah gila,kalut sebab macam cuak. And,mati enjin jugak atas tue. Biasalah kan. Hehe, tinggal tak meluncur kebelakang je. ;)
tak2..bukan macam nie.

Day 2 : Pergi balik pakcik suruh I drive. Okey, yakin sikit. But, still mati2 enjin. Time tue macam memercik2 peluh nie. Then sampai driving centre belajar parking pulak. Mak oi, I nie dahlah gemuruh sikit. Seriously basah2 baju I disebabkan peluh yang melampau dan cuaca yang panas terik.Tetibe pulak ``prangg!!!`` tiang jatuh weh. Maluu!! Disebabkan malu yang teramat dan cuak yang melampau nak brekk pun blurr terus je jalan. Puas pakcik tu tahan. Ehehe, sumpah tebal gila muka time tue sebab sume pakat usha and gelak2!huh..takpe2


Day 3: Semakin yakin bila pakcik tue suruh drive. Muka pun tak berkerut2 sangat. Makin relax. Hehe.. Enjin pun still mati but sekali dua je. Dah tak kerap tau. Adalah peningkatan. Hek3. Bukit pun dah okay. Parking pown. Pakcik tue dah takyah arah2 pusing stereng bape kali. Dah tak langgar tiang. Bila on the road pun pakcik tu dah takyah cakap2 bila nak tukar gear. Dia boley relax2 main handphone siap. Ahaha,memang tak takut mati. Kih3..

Lawak bila fkir2 pasal driving nie. Hope nanti bila test JPJ xla cuak and boley relax2. Hesh, tinggal 2 kali kelas je lagi untuk tajamkan skill nie. Hehe.. nasib baik jugak pakcik yang ajar drive nie sabo je. Tak marah2 pun even kadang2 ape yang die pesan tu macam masuk telinga kanan kuar telinga kiri. Ade yang instructor mak oii.. garang gile. Haha..nasib2..=)Thanx pakcik..hee~

♥Pengalaman itu menarik dan mengajar menjadi lebih sempurna♥

Comments

+.+ said…
ahaha
gud work mia
jd la mcm ak
muahaha
dulu masa sya driving class pown kira first tym pgang stereng..

but, pas dpt P ja, still dlm U lg.. tros brani sewa2 keta segala...

hahaha.. lawak hokeh mula2..

now, kira dah a year ni, ulang alik dh pg keja d bndar.. n neva say to auto car.. mo teruskan manual... supaya x termanja
miloicekaw1119 said…
best tau mase blaja bawak kete..
luvly mya said…
kau kenapa ziq??hehe

adreynieelisya; haha,,betul,,driving is fun kan??hehe..dah start gian je..

miloicekaw1119: hehe..betul..fun gila kalau banyak2 salah tu..
miloicekaw1119 said…
jom join contest.. http://miloicekaw1119.blogspot.com/2010/04/contest-specticular-specky.html
Amirah Rashid said…
driving mmg besttt! hehe
bila test dear?
luvly mya said…
27 sayang.haha..cuakkk..

Popular Posts