Lemahke kalau menangis

Menangis. Selalunya menangis nie sinonim dengan perempuan. Yelah,perempuan nie kan berhati lembut, mudah tersentuh, emosi dan sebagainya lah kan. Kalau perempuan menangis biasa. Kalau lelaki pulak menangis, eleh, tak macho la bro nak menangis. Kan3.. semua orang mempunyai pandangan yang sama kalau bab menangis nie. Lemahke kalau menangis?
Menangis ni kerana kita nak interprete kan perasaan yang pelbagai. Ada orang yang menangis kerana sedih,sakit,terharu,ada masalah dan ada jugak yang menangis kerana terlalu gembira. Ada jugak jenis orang yang tak suka menangis. Sebabnya macam kalau menangis nie jatuhlah ego dia. Tak kira laki ke perempuan. Perempuan pun ade taw yang takut jatuh ego kalau menangis. Hehe

For me, tak salah kalau nak menangis.Sebab bila kita menangis nie kita dapat redakan perasaan kita sendiri. Lepas menangis maybe akan rasa tenang sikit. Mungkin kalau kita menangis tu takkan dapat selesaikan ape-ape masalah atau kembalikan sesuatu yang telah pergi tapi at least dapat meredakan perasaan sendiri. Tapi janganlah pulak pergi menangis siang malam jadi kassim selamat kang payah pulak.

Dari sudut perubatan juga ada menyatakan yang banyak kelebihan dan faedah kesihatan dengan menangis. Menangis nie dikatakan boleh mengubat sesetaengah penyakit.Secara tak langsung bila kita menangis tu jugak dapat membersihkan mata kita nie dari habuk-habuk. Mencerahkan penglihatan ;) Dapat jugak nak merapatkan hubungan dengan orang lain. Bila kita menangis mesti ada orang nak pujuk kan? Hehe, dapat jugak melegakan hati yang lara.

Jadi, xsalah kan kalau kita nak menangis. Tapi biarlah berpada-pada. Sesungguhnya perkara yang paling baik dilakukan jika kita menangis kerana takutkan Allah.
``Aku haramkan neraka kepada mata mereka yang selalu menangis kerana takut kepada Allah``-Hadith-

♥senang jugak menangis ;)♥

Comments

Anak Perak said…
laki pon leh nangis tapi sorok2 ler. macam dlm toilet ker or store
menangis tak bererti kite lemah...itu salah satu care nak luahkan perasaan..kdg2 ade bnda yg lebih baik menangis dari meluahkan dengan kate2 yg tak sepatutnye
Qid said…
haih.trase trase.
wakaka
iema_z said…
xmo nangis dh!kite gagah la syg!xmo nges okeyh =)

*pandai je ima ckp kn?pdahal ima sndr yg kememeh
luvly mya said…
anak perak: haha..mesti slalu wat camtu kan ;)

fazlyna: betul2..better dari mengamuk tak tentu pasal

qid: haih..terasa ke weh..haha..tak sgaja..

iema: haha..tau pun..jgn ciwek2 k.
zuhaidazunairi said…
tak lemah kott kalau menangis ,
sume org pon slalu menangis kan kan?

:)
fiD said…
bagus entri kamooo macam nie...
nasikputeh said…
nanges bole kendurkan urat yang tegang. hah, kurangla sket stress tu kan..
Fyra Ruslan said…
xsalah klu nk mnangis.
maknanya kita pnya feeling msih normal sbb still tau nk crying ble sedih. hehe.
^.^
luvly mya said…
fid: ye eh.haha..thanx..will improvise,

nasikputeh: haha..betul

fyra: yeay..thats right dear ;)
Amirah Rashid said…
betul tu. kalau menangis over sgt, mmg Allah xsuke. lg2 kalau ade org meninggal. tp, dgn menangis la akan buat kite okay. jnji berpada2 :)

Popular Posts