Please show some respect!


Respect. Susah sangat ke nak respect orang lain. Kadang-kadang bende senang pun jadi susah kan. Dah norma kehidupan yang muda kene hormat orang tua. Tapi tak bermakna yang tua tak payah nak hormat langsung yang muda kan. Semua orang kene saling hormat-menghormatilah antara satu sama lain.

Dalam berjual beli pun. Penjual kene lah respect pembeli dan orang lain. Ada certain penjual nie yang sangat agresif. Especially yang macam berjual kat tepi-tepi jalan yang tahan orang suruh beli produk die. Okey fine. Memang itu strategi berniaga kan.Takkan nak duduk diam je kat tepi. Pandang je orang yang lalu lalang and berharap diorang beli produk yang korang jual.Hesh, takkan la kan.At-least effort korang jerit-jerit nama produk tu, kasi brochure, tunjukkan produk and suruh diorang test!.

Tapi... respect ah kalau orang tu cakap, ok, no thanks, or paling-paling die angkat tangan cakap tak nak. Geleng-geleng kepala ke. Faham-faham jela yang orang tu taknak beli kan. Tak payah la macam nak paksa-paksa orang tu suruh stop jugak. Suruh die tengok jugak produk tu. Dah tak nak, dahla.
Beli!!Tak beli kene tumbuk.Wakaka ;)

Selalu sangat jumpe jurujual yang agresif macam nie. Pernah kene halang-halang jalan siap. Sebab taknak bagi kita lalu so, boleylah kita tengok produk diorang. Okey, tu boleh tahan lagi. But then, baru-baru nie ade jurujual tu suruh tengok produk die. Dengan senyuman yang kurang gula, cakap taknak and teruskan jalan. Tetibe, boley je orang tu tarik tangan I. Hesh, lelaki pulak tu. Rasa macam haish!..Macam bengang la kan. Nak tarik2 tangan orang. Kalau awak tu sejantina takpe gak..Adoyai. Faham la kalau kita dah kata tak nak kan.
♥Jumpa jurujual macam nie cepat2 lari.Ahaha♥

Comments

iema_z said…
serius xsuke jgk!!!!!!!!!!!!!!!!
fiD said…
yg paling penting jgn org pijak kpale kite...
luvly mya said…
iema: kan2..menyampah mak..haha

fid: betul tu fid..tak suka!

imran: yeay..gimme 5..haha
berani gile org tu tarik tgn myaa. ;P
luvly mya said…
mai: tau xpe..bengang je tau.
Amirah Rashid said…
same la dear. kite ni ade hak sbgai pelanggan. dye mne blh paksa2. sheesh. sungguh bnci dgn org mcm ni. sbb i pn prnh kene, tgh syok2 nk mkn McD, terus dtg dduk dpn and membebel2 -.-"
luvly mya said…
amirah: haha..tu memang nak kene lepuk.keh3..kacau org makan ;)

suamihanyisterizuki: selamat dtg..hye.. ;)hee~

Popular Posts