Powerku semakin menurun

Masa kecik-kecik dulu bila tengok orang pakai cermin mata nampak macam eh cool lah die pakai speck. Smart and etc yang segalanya positif. Sedangkan time tue tak tau ape sebabnya pakai speck tu. Seperti salah satu nikmat dah ditarik. Biasalah time kecik-kecik. Pakai speck tu nampak hebat dan pandai. Specky = educated. Haha.. pemikiran tipikal.

nampak cool dan educated kan..haha

So, pernah gak berangan-angan nak memakai speck. Konon-konon untuk kelihatan lebih pandai dan cool. Oh, pemikiran yang sangat budak-budak. Haha, but bila sampai dah tahap kena pakai baru tau azabnya macam mane. Tak best sangat! rimas and bla3. Start kene pakai speck time f4. If i`m not mistaken la. Time tue sakit kepala, pembacaan pun dah nampak tak nampak je. Bile pergi check kat optometrist. Power dah sampai 200++ both eyes. Gila.
Mungkin kerana kat asrama konon-konon study hebat. Stay up malam-malam baca buku. Oh.sumpah tipu.I tak serajin itu. Rasa-rasanya sebab membaca dalam gelap. Pengcahayaan yang tak cukup untuk belajar.Yelah kat asrama pukul 11.30 dah kene light off. Homework pulak banyak menimbun.Biasalah bila masa prep taknak buat, kat kelas menyembang, tidur. muahaha,balik dorm baru terhegeh2 nak buat(jangan tiru). Mungkin itu perkara yang menyumbang ke arah kerabunan.

But, disebabkan tak biasa dan rimas. Sangatlah tak suka pakai speck. Simpan dalam kotak comel-comel, bawak pergi kelas dan pakai bila perlu. Bila rasa-rasa makin sakit kepala baru pakai. Uhuhu..baru kau tau betapa tak cool nye pakai speck. Orang kata minum carrot susu la untuk membaikkan mata. Betulke. Sorry, tak suka, Haha, ade kata kalau kita selalu pakai, power akan berkurangan. Ada pulak yang jarang pakai boley turun power. Depends on orang. Oh, semua itu mitos.

For me, I prefer jarang pakai sebab control you. Rosak ah tudung pakai speck. Tak smart ah.(sedangkan selekh juga) Haha. But then bila check lagi setahun lepas tu. Power semakin turun. Tinggal dalam 100++ je. Makin percaya kalau tak pakai power akan turun. Maka speck hanya akan dipakai bila perlu. So,after habis SPM nie, duk melepak je kat umah. Tiada buku yang perlu diulangkaji hingga larut malam, lampu boley dibukak terang benderangnya, speck terus dilupakan begitu sahaja. Tah mana campak pun tak ingat.

So,tadi pergi kedai speck teman my mom survey die nak buat speck. I pun pergilah check power mata. Tengok-tengok, eh, terkejut gila okey. Power speck turun lagi. kanan 75 and kiri 25 je. Wow. Macam tak percaya turun sampai macam tu. Just silau je tinggi sikit. Pelik pun ade sebab kalau nak ikut makin tinggi percaya jugak. Yelah, duk umah berapa bulan nie mengadap komputer je 24/7. Sepatutnya mata makin rosak. Haha, alhamdulillah la. Seronok gila sebab power dah turun dengan begitu banyak. Rasa macam nak buat satu konklusi. Lebih banyak menghadap komputer lebih elok mata. Muahahaa..sila jangan ikut teori nie. Harap2 tak naik pulak power speck nie. ;)

♥Rasa nak ucap selamat tinggal terus kepada cermin mata♥

Comments

rossoneri said…
hahahah,xsemestinya xpakai slalu xnaik power, my sis pun xnak pakai sbb control ayu hahah esp dia suka pakai selendang..tp power dia tetap naik tiap2 tahun, msti ada sbb knp turun tuh..cubalah cari..best loh, kalau power makin turun..power kita sgt tinggi..huhuuu sbb lambat pakai spek
walawei. XD
tp tak tau la , nape sy suka sgt tgk orang pakai spek. mcm cute je.hehe
Cik Guli said…
weh. aku dua tahun buat spek dari f4, power aku nek sikit ja. akak tu tekejut. hahaa. aku jarang2 gak pakai. hehehee.

hadap computer bukan power yang nek, silau yang naik.
luvly mya said…
rossoneri : agak2 kalau lambat tu yg boleh getting worse sebab tak ubat cepat2..hehe..tula berfikir jugak ape yg sebab turun

shafiqhashim: cute kan..muahaha

ayun: haha..tu ah. masalahnye kau naik..aku turun mendadak..terkejut jugak. patut ah..aku dari tade silau tetibe silau tinggi..muahaha..padah ngadap komputer.
Nadhirah said…
tak pakai power turun eh?
heheeeee~~
dulu mcm mya lah,nk blaja je pki
pastu,power mkin tambah..sgt2.hohoh
so,skang pki je la salOo

eyh2..bestnyer power turun
iema_z said…
syg!spek cun la!hahahaha!
mine lg power..500++
power kn mate gua?=P
luvly mya said…
diera: mmg,best gila..ahaha

iema: cun ke..igt nak kata tuan die cun..wakaka..500++ gila..hahha
Amirah Rashid said…
bye2 dkt specs? nk pkai contact lens la tuu. hehe
luvly mya said…
haha..haa..mane tau nie..isk3..haha

Popular Posts