Wednesday, June 23, 2010

Cara masak makaroni yang simple dan sedap :)

Nak tau macam mana caranya nak buat bila teringin nak makan western a.k.a makaroni bila berada kat hostel yang terpencil macam nie, yang jauh dari kedai? HAHA, kat PALAM nie mana nak car western? Anggerik Cafe? Pfttt.. Mahal kott. Berkat idea kreatif rakan-rakan serumah, dapat ah kitorang makan makaroni dengan kos yang murah.

Hee, murah jee sebab kongsi-kongsi duit beli bahan la kan. Nak hidup kene ah pandai berkongsi beb :) Honestly, time asrama dulu xpenah lak tepikir nak wat camni, setakat masak meggi ramai-ramai dalam baldi tu biasa lah kan? Euww.. ahahaha. Cara nak buat makaroni nie sangat simple je okay, takyah dapur-dapur sebab kat hostel mana ley masak kan?? Arghh.
Bahan-bahan die simple je which is, satu tin tuna spread.Kalau boley yang mayonis punya la baru sedap rasa die nanti kan, 1 botol chili sos, suka hati la nak sos ape, maggi ke,kimball ke, thai sos ke, ikut sesedap rasa and lastly mestilah kene ade 1 peket makaroni kan :)

Firstly, rebus dulu makaroni tu bagi lembut. Camne nak rebus eh,disebabkan kat hostel nie tak boley bawak dapur nak masak. Gila ape? HAHA, kitorang just rebus dalam water heater je. Cool kan? Naa, masukkan separuh pun cukup sebab kalau banyak sangat nanti die melimpah. And, kitorang makan 4 orang je pun da kenyang sangat separuh je makaroni tu. Ade orang kata boley rosak heater tu kalau gune macam tu. Tak tau la kan, buat sekali takla rosak pulak. Janganla pegi buat camtu hari-hari pulak kan.

Then, masukkan tuna tadi kat dalam bekas yang agak besar supaya senang nak gaul-gaul dengan makaroni tu nanti :) Agak-agakla kan saiz die, kalau kecik sangat pun karang terkelaur-keluar pulak. After makaroni tu dah agak-agaklembut masukkan dalam bekas tu. Haa, kalau rasa makaroni tu macam tak berapa nak lembut lagi, keep masak dalam heater tu. Dah nama heater kan, lambat la sikit lembutnye. :)

After dah gaul-gaul makaroni tu dengan tuna tu, then masukkan la sos ikut sesedap rasa. Kalau nak pedas ubuh banyak sikit, tapi jangan ah sampai hilang rasa tuna tu nanti. Rasa sos je pulak karang tak sedap la kan. And actually ikut rasa sendiri la. Kalau nak rasa tuna banyak, tambah lagi tuna kat bahan tadi. Then, just kacau sampai sebati/ Ehehee, sampai takde makaroni yang tak bersalut dengan tuna la. Bagi sekata gitu semua. HAHA
Inilah hasilnya. Sedap :)
Mula-mula macam ragu-ragu sikit la rasanya macam mana. Bila dah siap, sumpah sedap weh. Kenyang sampai esok pagi. Cuma rasa macam agak cepat muak sebab tuna tu full with mayonis. So, actually, jangan risau la tengok eh macam sikit je,,cukup ke tak nie. Kami makan ber-4, hesh masing-masing tersandar kekenyangan. Sedap:)

See, dapat gak merasa menu yang lain dari biasa. Takdela asyik makan makanan Sireh Cafe, or Anggoi je kann. HAHA.It`s so easy right? boleyla budak2 U yang teringin nak makan western tapi duduk jauh dalam hutan yang nak call pizza delivery pun takut orang tu sesat. Ha, boleylah yee :)Pasni ape pulak yang kita nak buat eh housemate? Naa,, pasnie buat spagetti la pulak ek? HAHA

14 comments:

iema.cun.gilerh said...

AHAHAHAHAHAHAHAHHA!sumpah igt u cooking btul2!rupeenye gini ye..AHAHAHA!superb la syg!

::m!SS edURA hanUM:: said...

thnx sharing
mmg blh cuba nie masak gunakan heater. =)

ieQa sWetLuv said...

wahh menarik leyh la praktis ni ngee

JaJa'Z said...

hai..salam ziarah dr jaja'z..tak pernah terpk pasal nak rebus macaroni dlm heater tu...hhehhe..nampak menarik je kan..untuk yg dlm hostel bleh la amalkan ek....

touyakaruma said...

Muahahaha thanks weh bagi resepi

Zura said...

apelah rasenye tue...ermmm..

.Ajima-jimut. said...

perghhh,kreatif3!

mkn ramai2 bnda sikit pun mmg kenyang ^____^
budak Andeka slalu wat.hehehe

luvly mya said...

iema: HAHA, Boley je die ingat org cook betul2. ngahahha

edura: haha, yup2 boley cuba tue :)

luvly mya said...

ieqa: yup2, practise laa. ngee :)

jaja : yup, kat hostel leh ar, kalau kat umah baik rebus je terus :P

luvly mya said...

touya: haha, welcome :P

zura: sedapp :)

iema: haah, tau takpe:P

rammyd said...

kalau kat umah sumpah tak masak. tapi kat hostel leyh a try.. thumbs up!!!! :)

fatiebagus ;) said...

HAHA. I'm loving it. Next week, spageti jum! :D

✿ YaYa ✿ said...

waa..

mcm sdap jew..
kena try nieh..

luvly mya said...

rammyd : haha, nie memang adelah resepi untuk dibuat kat hostel bukan kat umah ye :p

fatie : haa,,jom2 :P

yaya : sedap2..should try :P