Fobia?

20. Do you have any phobia?

Fobia? What is fobia actually. Kalau nak ikut fahaman aku lah fobia nie macam sesuatu yang sangat kita takutkan terjadi atau kita takut nak hadapi dalam hidup kita.Fobia nie macam extremly takut la kot terhadap sesuatu. Kadang-kadang bila kita hadapi fobia kita nie macam-macam boleh jadi seperti pengsan la `ter`menangis la sebab terlampau takut.

Kalau macam tu la, aku nie boleh kata takde lah kot fobia yang extremely macam tu. So, far segala ketakutan masih boleh diatasi lah. Jenis fobia yang selalu kita dengar adalah fobia terhadap ketinggian. Gayat lah senang kata. Tell you what teruk jugak kalau fobia nie. Adik aku time kecik-kecik dulu naik canopy walk pun boleh terkencing. Time tu dia baru 5 6 tahun kot.Baru tau die fobia ketinggian time tu. Hehe
Ada bran ka?HAHA
Well, aku pernah ada Didaskaleinophobia. Ha, amek kau bagi scientific term.Hee, tu maknanya fobia untuk ke sekolah. Pernah la time darjah 3 ke 4 macam tu. Sangat fobia nak pergi sekolah agama time tu. Sebab time tu tengah `sakit` sikit.Adalah 2 bulan lebih jugak tak pergi sekolah. Tapi after berubat semua okay dah. Rajin dah nak pergi sekolah.Alhamdulillah :)


Rasanya macam ade kot fobia kecik. Fobia kecik macam tak extremely sangat lah kot kan. Fobia to be alone. Bukan alone sorang-sorang kat rumah sebab yang lain keluar tapi fobia macam keseorangan.Keseorangan tanpa kawan ke family ke. Rasanya mestia da jugak kan yang fobia macam nie. Yela, boleh ke nak hidup sorang-sorang dalam dunia nie.


Kadang-kadang jugak aku rasa macam fobia terhadap kegagalan. Rasa macam takut sangat kalau gagal. In everything la. Tapi, nasib benda-benda macam ni boleh handle lagi. Yela, kita rasa kegagalan tu sebab kegagalan tu menjadi catalyst untuk kita mencapai kejayaan kan. Mana boleh nak berjaya je sepanjang hidup. Takde lah hidup nie jadi macam Roller Coster kan. Kadang di atas kadang di bawah. Ecewah.


So, macam mana dengan korang pulak. Ada apa-apa fobia yang dihadapi?


p/s ; kalau aku cakap aku Androphobia macam mana? Wakaka. Gila kau. Joke-joke :P

Comments

SangKenit said…
haha.fobia pg skola?kte ad smpi skg.haha ;))
Mknace said…
:) :) :thumbsup:
yang bergambar hujung dunia tu memang hebat la..

Popular Posts