First attempt making a Pavlova

I am a such sweet tooth. Sangat-sangat suka all kind of dessert especially yang manis-manis. Because of minat makan, maka aku banyak jugak la buat buat  dessert ni. Mostly of course belajar dengan pakcik google. It is the easiest and cheapest way to learn something isn`t it? But tak semua yang ada dalam internet tu bila kita try akan menjadi.

I do have a love hate relationship dengan Pavlova. Tengok orang makan bukan main sedap and once try beli haritu memang suka sangat dengan rasa dia. Rasa macam marshmallow kat tengah dia perghhh so yummeyhhh. Arghhh i am salivating right now. Where can i get Pavlova at this hour??? So, i am hesitating to try bake a Pavlova since bila tengok review or comment orang yang buat Pavlova ni macam susah sikit nak terus jadi. Dan disebabkan aku ni cheapskate takmo membazir duit untuk buat benda yang tak yakin akan jadi dan boleh dimakan, maka cita-cita membuat tu ditangguhkan.

And haritu jalan-jalan kat Tesco tengok-tengok buah sekali nampak Strawberry yang harga murahh. Memang rare lah nak dapat harga camtu kat sini kan. Lainlah kalau kat Cameron Highland sana tu, so terus lah beli tanpa teragak-agak. Kot tak dapat nak buat Pavlova, boleh buat makan je kan. Hihi. Kebetulan pulak dalam fridge memang dah ada Whipping cream so why not kan. Hee

Maka terjadilah Pavlova pertama ku. Rupa-rupanya easy peasy sangat lah buat Pavlova ni. Bahan pun takla complicated sangat. Cuma memerlukan kesabaran yang tinggi untuk tunggu putih telur tu jadi meringue. Aku bebetul terbalikkan bekas tu atas kepala kot nak tengok jadi ke tak. Hahahhha tapi ofcourse bukan kepala aku lah kan. Adik adikku menjadi mangsa. It turned out well and the taste was so mouth watering. Alolooo puji hasil tangan sediri. Kahkah

My first Pavlovaa :)

Even hasil dia agak buruk tapi okay sangat la untuk percubaan pertama. Janji licinn kurang dari masa 24 jam. Rupa buruk tak apa boleh cover dengan whipped creme. Janji rasa terbaikk. Disebabkan strawberry ada lebih lagi, aku buat Pavlova kedua. This time it turned out way better than before. Okayla kan. Ada improvement. Hiks, imma happy girl. So lepas ni bebile rasa nak makan Pavlova bolehla buat je kan. Tak payah pening-pening nak order ke beli ke. Since Pavlova ni a bit pricey lagi bagus buat sendiri. Jimat kata kooo. Hihihihi

Comments

Popular Posts