Zealous University Exposure #ZUE2013

Ini adalah post terbengkalai, ahahha lama dah program ni but since i have a lot of free time right now, why dont update pasal ni kan. Actually, this is a program planned by batch aku untuk bagi sumbangan dekat sekolah la since sepanjang kita belajar dekat Jenan macam-macam program and pengalaman yang kita dapat apa salahnya bila dah keluar sekolah ni kita berbakti pulak dengan sekolah kan. Sangat la menepati  slogan sekolah aku, Belajar dan Berbakti :)

Ready to start the programme

Benda  ni dah plan lama dah since puasa 2012 lagi. Aku and some of friends discuss and buat la sikit-sikit plan pasal program ni. Disebabkan masing-masing pun busy dengan waktu pembelajaran masing-masing, lambat sikit la program ni terlaksana. Alhamdulillah, ketua program and penolong sangat-sangat la berdedikasi, AJK pun very well organize, lastly program ni jadi jugak. Program tu was on 27 July-28 July. Waktu bulan puasa sebabnya itu je masa yang kami kami ni cuti semester and bebudak form 5 free. Yelah bila dah nak dekat trial, confirm banyak aktiviti yang pihak sekolah dah buat kan.

Buka puasa beramai ramai. wee

Basically kitorang buat program ni just untuk share pengalaman masing-masing and nak bantu Fivers ni merancang masa depan diorang. In the other way macam memberi pendedahan la pasal University life and mostly kitorang share pasal course masing-masing, pasal scholarship apa yang perlu buat, minimum requirement and budak-budak oversea cerita macam mana dorang dapat tajaan semua. At least diorang tahu apa yang patut diorang buat bila dah dapat result nanti. And for me, i think that program macam ni bagus sebenarnya. Macam aku dulu serious, tak berapa nak tau. Apa yang aku tau JPA/MARA. Tu je sebab 2 scholarship ni famous. Lepas tu kalau nak sambung, course wajib tak medic/engine. So bila ada pendedahan macam ni boleh bukak minda adik-adik tu sebenarnya banyak lagi kos yang boleh diambil and supaya diorang tak berputus asa if result SPM nanti tak berapa bagus.


Disebabkan bulan puasa, memang melepek gak laa hari program tu. Tahu jela cuaca kat Kedah macam mana panas dia. Pastu bercakap bukan main lagi nak brief (promote) pasal course aku kat bebudak tu. Sampai tengah hari terjelepuk kepenatan. Wakakaka. Tapi yang buat lagi best adalah dapat membeli belah dekat Bazar Ramadhan. Adakan anda tahu bahawa bazaar ataupun pasar malam dekat Kedah ini adalah syurga duniaa. HAHAHA. To be precise dekat BDA atau Jitra la since itu la yang selalu pergi selama 5 tahun belajar sana. Makanan murah tu takyah cakap la kan,memang rambang mata nak beli bila compare harga dengan kat KL ni. 


It was fun to be back at school. And it was more fun bila dapat jumpa balik kawan-kawan membesar selama 5 tahun. Ada lah dah dekat 4 tahun keluar sekolah,masing masing dah bawak haluan masing-masing and bila jumpa balik best sangat. Semua berubah. Kalau yang perempuan ni semua aku tengok makin cantik cantik. Kenapa aku je macam takk kenapa!!! Hhahahaha. Best weii berkumpul tido ramai-ramai macam zaman SPM dulu. I wish can be with them more longer. It was an unforgettable memories. Ayanggg angat dekat bebudak Zealous. Hiks



Despite of all the problem and challenges, alhamdulillah we zealous manage to complete the programme awesomely. Acehh, this is based on the feedbacks from the students. Alhamdulillah, at least matlamat kitorang nak berkongsi dengan adik-adik ni tercapai. And at least ada la jugak sumbangan daripada batch kami untuk pihak sekolah kan. Nak bagi sumbangan dalam bentuk wang ringgit mungkin tak berapa banyak sangat yang boleh bagi sebab semua masih belajar,ini jelah yang mampu. And to be honest, i am very proud of my batchmates. I can see that everyone of us had grown up and becoming mature. Aku rasa kalau zaman sekolah dulu susah nak dapat kerjasama yang macam ini. Hee. Itu tanda dah membesar kan?

tengok la masing masing makin segak, hahah

Anyway,besides that of course the best moment was to be reunited with le friends. Sape tak gembira jumpa kawan hoii. Lagi-lagi kawan yang gabung-gabung katil dulu tu kan. Hihi. Thanks to all Zealous Gen to make this programme happened. Love ZG :) I hope more programme to come afterwards with Zealous. Dengar cerita Pulau Perhentian 2014? Haha


Comments

Popular Posts