Roadtrip to Melaka : End of Semester 5!

Helloo *tiup habuk dan sawang di blog* hahahaha. Last weekend I went to Melaka with my baby girl! Its all started dengan random conversation. "Nanti lepas habis exam kite pergi Melaka nak jalan-jalan?". After habis exam on 10 January 2014 memang terus plan nak ke Melaka. Habis je exam malam tu terus survey hotel mana yang sesuai nak duduk and dekat. Since Melaka diketahui dengan jammed di hujung minggu so memang nak cari hotel yang boleh jalan kaki je ke Jonker Walk and A Famosa semua tu. After searching for hours jumpa satu hotel yang i guess worth every cents of my money. Hahahaha. Hotel cantik gila and harga murah! Sesuai la buat kami yang student ni. Book through Agoda memang murah okayy lepas ni nak pergi holiday mana-mana memang kena search kat situ dulu. 

Kitorang gerak on saturday evening because tunggu my friend Yaya habis exam dulu. Dia habis exam pukul 5 and aku pun dah bersiap-siap. We all mulakan perjalanan from Shah Alam pukul 6p.m. and sampai hotel around 8.30 malam. Alhamdulillah, perjalanan memang berjalan lancar. Sesat pun tak, thanks to waze. wiwiwiwiwiw. Hotel pun senang nak cari sebab tengah bandar. Kitorang excited gila okay all the way to Melaka. Hahahha aku pun excited sebab i never thought that i can drive this far. Before this paling jauh pun drive ke PD,Seremban je kahkah. One achievement unlocked.
Bilik macam ni for RM90. How cool is thatt broo? Siap ada extra pillow 2 memang kitorang tidur sedap gila la woii
Sampai je hotel, check in and kitorang bertambah tambah excited. Wakakaka. Puas hati sangat dengan kondisi bilik. Dah rehat-rehat kejap kitorang pun jalan kaki ke Jonker Walk. Mula-mula siap sesat lagi tak jumpa jalan sampai satu sungai tu pusing. Pandang je orang naik River cruise tu. Jimat duit oi! Jalan lagi sihatkan badan. Wakakak. Memang saja pergi on weekend sebab nak experience Jonker Walk. Habis pusing kitorang dinner dekat Medan selera next to the river. Balik hotel lepas mandi semua memang tidur dengan lenanya. Kahkah. Sedap sangat dah lama tak bercuti.




Jonker Walk

Esok paginya, after breakfast kat hotel rilex dulu kat hotel sampai pukul 12. Plan lepas checkout baru nak jalan. Breakfast dia pun okayla ada Nasi Lemak and Bihun and bread. Okay sangatlah dengan harga yang dibayar kan. Lepas checkout nasib baik hotel still bagi tinggalkan kereta kat parking hotel so okayla takyah parking dekat tempat lain and tempuh jam. Waktu pergi tu memang lah excited kan berjalan kaki, balik tu toksah cerita lah. Hhahahaha. Mula mula jalan dekat area Jam besar, pusing-pusing bangunan merah. Then naik bukit St. Paul. Penat dia tuhan je tau. Hahaha tapi seronok! 








Afetr dah puas jalan-jalan kitorang masuk mall pulak since Yaya ada nak cari barang and kitorang pun nak cari lunch. Lepas dah kenyang dan kepenatan masing-masing pun dah macam beruk berpeluh peluh dah terpikir nak naik taxi ke eh balik ke kereta. Kahkahkahkah kelakar lah. Semangat terus hilang bila nak balik. Puas hati dapat jalan-jalan macam ni. Release tension after habis exam. 



On the way back, kitorang berhenti makan dekat Nasi Arab Damsyik,Senawang since i`ve made promise to this lady nak bawak dia merasa nasi arab. Since kitorang kenyang lagi sebab lunch lambat lepak-lepak dulu dekat kedai tu sampai orang pun lalu lalang pandang kitorang kenapa yang kitorang tak makan makan lagi. ahahha. 




Sampai je Shah Alam around pukul 9. Memang balik je terus mandi and kiok tidur. Penat gilaaa sampai tak sedar apa-apa. Hahahah. I`ve had so much fun. Thank you gepreng for everything and looking forward for our next trip! April 2014! Hihi

Comments

Popular Posts