Job Hunting be like...

Lebih kurang 2 bulan la since I've finished with my degree Alhamdulillah. Dua bulan, dan still menganggur. Hahahha. Honestly, aku takde lah macam beria sangat nak dapat kerja. Lagipun lepas habis dengan final paper tu lagi dua minggu dah raya. Lepas raya tup-tup dah masuk bulan 8. So dah masuk bulan 8 baru la nak register jobstreet and start hantar resume and application. Memang tak komited langsung sebab memang plan nak rilex dulu.

Tapi sebenarnya bila tengok ada kawan-kawan yang dah kerja, pergi interview sana sini rasa tercabar gak la.Kahkahkah memang senang tercabar aku ni rupanya. And the other reason aku start hantar resume adalah keranaa nak duit weh nak shopping ke jalan-jalan ke. Kalau bab nak berjalan tu list lebih panjang dari resume tapi duit takde duduk jela ontok-ontok kat rumah. Hahahaha.

I've been to several interview at least dapatla gain experience dengan interviewer kan. First dengan Sime Darby. Aku berjaya la sampai second stage which is computer test. Tapi at the moment aku siap jawab test tu i know that im not gonna make it. lol. Betul weh sebab susah gilaaa and diorang pun nak start on 1st July, time tu exam pun belum. Cehh as if jawab test semua betul ja. Hahahaha
Ada lah kenangan di Sime Darby Properties kan Kah!
Time attend GLC Open Day tu memang drop je resume kat mana-mana company dengan harapan dapat la kena panggil interview kan. Even dekat bank pun aku drop resume jugak even tau memang takkan ada Engineering post kan. HAHAHAH. Mencuba nasib namanya. Lepas tu attend la UEM Walk in interview dengan harapan besar. Tapi, bukan aku sorang je yang berharapan besar ye.

Roughly, ada lah 800 lebih orang yang datang atten Walk-in interview tu sampai pihak UEM sendiri tak sangka with the unexpected crowd. Betapa ramai nya lah Fresh Grad and yang tak dapat kerja lagi. Rata-rata pun background Engineer. Mana nak dapat kerja weh. Lama gila tunggu giliran dari pagi hanya berjaya di interview selama 5 minit. Memang tak letak harapan sangat pun untuk dapat since tau memang ramai sangat pesaing. Just to get an experience and prove myself that I actually tried to find a job. Hahahahah

Tolonglah bagi saya kerja hahahaha
Last week dapat call dari MAS untuk attend interview for Data Entry Officer. Berkira-kira jugak sebenarnya nak pergi ke tak. Tapi, mama suruh pergi la jugak mana tau kan. Actually taknak pergi sebab taktau pun kerja ni pasal apa and macam berat hati. Tapi pergi la jugak nyaa hahaha.

The interview was good and aku pergi interview hari khamis pastu hari jumaat tengah hari tu terus dapat email cakap diterima untuk bekerja. Well, after berfikir secara mendalam dan berpuluh kali la buat pro and cons I've decided to reject this offer. I guess semua orang yang attend interview tu diterima kerja sebab MAS memang tengah nak pakai orang. Hahaha.

Memang la tak elok sebenarnya kan memilih kerja tapi bila dipikir-pikir tak terima. Mama macam tak support sangat jugak aku taknak kerja tu. Apa salahnya sementara kan tapi ada kontrak setahun and lusa ada satu interview with consultant. Sepatutnya start 1/9 lepas so fikir-fikir camane nak pergi interview kan. So takpela. Banyak la lagi sebab kenapa tolak offer tu. InsyaAllah la kan kalau ada rezeki lagi di tempat lain. 

Doakan la supaya interview hari selasa ni berjalan lancar dan diterima. Hheehe. Kalau tidak pun masih ada rezeki lain jika Allah dah tetap kan. Kan? Aku sentiasa positif. Hahahaha.

So true
Bak kata mama kalau interviewer tu cakap camni, cakap je if u didn't give me the chance how am i going to get an experience. Lol. Kalau berani nak cakap.

p/s: I Hope abah still here so that he can advice me on this because he knows better :(



Comments

Ernie Patie said…
eh kau gambar first tu. please lah
luvly mya said…
eh takleh ke? hahahahhaha

Popular Posts